2017 Kara Liste Sicil Affı Çıktı Tüm Merak edilenler Burada

2017 sicil affı, kara liste sicil affı detayları, sicil affı resmi gazetede yayımlandı- Milyonlarca mağdur bu haberi bekliyordu. Zira ülkemizde başta kredi ve kredi kartı borcu, çek ve senet borçlarını ödemeyenlerin sicili bozuluyor ve kara listeye giriliyor. Kara listeye girenler de maalesef ki 5 yıl bankalardan ne kredi nede kredi kartı alabiliyorlar. Kredi alamayan vatandaşlarda çok zor durumlarda kalıyorlar. Özellikle de esnaf ve KOBİ’ler işin içinden çıkamıyorlar.

 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SİCİL AFFINI ONAYLADI

Sicil affı Meclis gündemine getirildi ve sonunda oy çokluğu ile kabul edildi. Ardından da onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderildi. Cumhurbaşkanı da imzalayarak onaylamış oldu. 27 Ocak 2017 tarihinde ise Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tabi milyonlarca insanı bir sevinç hali kapladı. Yapılan düzenlemeye göre bankalar ve finans kuruluşlarına borcunu ödeyenlerin bozul sicili görmezden gelinebilecek.

TBB RİSK MERKEZİ DÜZENLEME İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Çıkarılan yasa, Tüzel ve gerçek kişilerin protestolu senet, karşılıksız çek, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı ve kredi borçlarını kapsıyor. Düzenleme 27 ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi ve 6 ay süresi var. Dolayısıyla bu tarihten önceki borçlarınızı 6 ay içerisinde öder veya yeniden yapılandırırsanız yasadan yararlanabiliyorsunuz. Son başvuru tarihi 27 Temmuz 2017 dir. Bu tarihi aman sakın ola ki geciktirmeyin.

BORÇ BİLGİLERİ NASIL ÖĞRENİLMEKTEDİR?

Borç bilgilerinizi, borcunuzun olduğu bankalardan veya finans kuruluşundan alabilirsiniz. Tabi Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından da borçlarınızı öğrenebilirsiniz. Borç yapılandırma işlemlerinizi de yine borcunuzun olduğu bankalara uğrayarak gerçekleştirebilirsiniz. Sizin adınıza biz borcunuzu kapatırız yada yapılandırırız diyenlere inanmayın. Bizzati gidip 5 dakika da bu işleminizi gerçekleştireceksiniz. Borcunuzu ödedikten sonra da borcu yoktur yada yapılandırmış dır diye bir kağıt almayı da unutmayın.

ÖDEDİĞİM BORÇLAR TBB RİSK MERKEZİNDE VE BANKALARDA NE ZAMAN GÖZÜKECEK?
  • Kredi ve kredi kartı ödemesi yaptıktan sonra en geç bir sonraki ay içerisinde TBB Risk Merkezi raporunda gözükecektir.
  • Kredi ve kredi kartı ödemesi yaptıktan sonra en geç bir sonraki ay içerisinde TBB Risk Merkezi raporunda gözükecektir.
  • Karşılıksız çekler ödenirse en geç 3 iş günü içerisinde TBB Risk Merkezi raporunda gözükecektir.
  • Protestolu senet borçlarınızı ise öderseniz en geç bir ay içerisinde TBB Risk Merkezi raporunda gözükecektir.
  • Bu sürelerden önce risk raporunuzu alırsanız gözükmeyecektir. Ama sürelere riayet etmenize rağmen TBB risk raporunda halen yinede gözükmüyorsa, borcunuzu ödediğiniz bankaya veya risk merkezine tekrardan balvuru yapın.
  • Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödediğinizde bankalar da 2. iş gününden itibaren gözükecektir.
  • Ticari kredi ve kredi kartı borçları ise borcun ödendiği ayı takip eden ay sonunda gözükecektir.

 

BORCUMU ÖDERSEM HEMEN KREDİ ALABİLİR MİYİM?

Borcunu ödeyenler hemen kredi alamazlar. Bu benim şahsi görüşümdür. Çünkü kredi alabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Kredi sicil affında yararlandınız ama kredi notunuz çok düşük olacaktır. Kredi notu düşük olanlar da kredi alamayacaklardır. Kredi notunuz sizin önünüzdeki en büyük engel olacaktır. Ancak 5 -6 ay içerisinde kredi notunuzu artırmalısınız. Kredi notunuz artarsa kredi çekebileceğinizi düşünüyorum.

BANKALARIN ÇIKARILAN SİCİL AFFINDAN HABERLERİ YOK

Her ne hikmetse gelen yorumlardan, vatandaşların sıkıntı çektiklerini görebiliyoruz. Çünkü bankalar bizlere yazı gelmedi deyip vatandaşları geri gönderiyorlarmış. Bu durumda kara listeye düşüp sicili bozduran milyonlarca vatandaş da hüsran yaratmış oldu. Bu açıdan milletin daha fazla mağdur olmaması için yetkililerin bu işe el atması gerekiyor. Ayrıca detaylı bir açıklamanın yapılması gerekiyor.

HAYDİ BU ÖZEL YAZI FACEBOOK ADRESİN İLE SENDE PAYLAŞ, DUYMAYAN KALMASIN

 

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.