Kredi Çekerken İşsizlik Sigortası Yaptırmayı Unutmayın

Kredi Çekerken İşsizlik Sigortası Yaptırmayı Unutmayın – Sevgili okurlarım, bugün sizler için çok önemli bir yazı ve hatırlatmada bulunmak istiyorum. Yeri ve zamanı geldiğinde hepimiz krediye başvuru yapıyoruz. Kredi hayatımızda çok önemli bir konumda. Abartmıyorum ama evlilikler bile artık krediler üzerine kuruluyor. Vatandaş iş yeri açıyor ama kredisiz olmuyor. Ev alıyoruz kredi, araba alıyoruz kredi, arsa alıyoruz yine kredi. Kredisiz işleri çeviremiyor, ihtiyaçlarımızı karşılayamıyor ve mal, mülk, iş, güç sahibi olamıyoruz.

KREDİ ÇEKERKEN TÜM DENGELERİ GÖZETİN

Krediye bağımlılığımız çok fazla. Neden kredi çekiliyor demiyorum. mecburuz zaten kredi çekmeye. Yalnız kredi çekilirken, tüm hesaplamaların ve faktörlerin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Kimisi aylık gider dengesini hesaplamadan gelişi güzel kredi çekiyor. Sonrasında ise borçların altında daha fazla dayanamayarak kara listeye giriyor zaten. Kredi çekilirken birazda kendimizi garantiye almamız gerekiyor. Örneğin Bankalar kredi verirken, yaş tahtaya basmazlar. Kendilerini garantiye alırlar ve hayat sigortası yaptırırlar.

KREDİ ÇEKERKEN NEDEN KENDİNİZİ GARANTİYE ALMIYORSUNUZ?

Bir çoğumuz özel sektörde işçi statüsünde çalışıyoruz. Her an işsiz kalma tehlikesi ile baş başa kalabiliriz. Ama buna rağmen kredi çekiyoruz. Çünkü buna mecburuz. Kimimizin sağlık giderleri var, kimimizin eğitim gideri, kimimiz çocuğunu evlendirecek, kimimiz ufakta olsa ev sahibi olmak istiyor. Saymakla bitmiyor ihtiyaçlar. Peki işsiz kalırım korkusunu yaşamadan kendinizi garantiye alarak kredi çekmeye ne dersiniz? Evet yanlış duymadınız. Çünkü artık işsizlik sigortası var. Peki nedir bu işsizlik sigortası? Haydi inceleyelim.

KREDİDE İŞSİZLİK SİGORTASI NEDİR?

İşsizlik sigortası derken lütfen SGK’nın işsizlik sigortası ve maaşı ile karıştırmayın. Bu kredi ile alakalı bir şey. Deminde belirttiğim gibi hepimiz yeri geldiğinde kredi çekiyoruz. Bankada hayat sigortası yaptırıyor. Banka burada ölüm halinizde sigorta şirketinden bu parayı tahsil ediyor. Peki ya işsiz kalırsanız? Ha işte şimdide kredi çekilirken işsizlik sigortası istiyor musunuz? diye soruyorlar. Diyelim ki 10 bin lira kredide 70 lira hayat sigortası ödüyorsanız, işsizlik sigortası yaptırırsanız 200 liraya yaklaşıyor.

Kredinizi öderken diyelim ki iş vereniniz ile anlaşamadınız. Yada iş yeri sizi işten çıkardı. Haliyle bu durumda işsiz kaldınız. Peki kredi borcunu kim ödeyecek? SGK’nın verdiği maaş ancak ev kirasına yetiyor. Ama banka kredi borcu da var. İşte eğer işsizlik sigortası yaptırmış olsanız, bunları düşünmezsiniz. Çünkü siz iş buluncaya kadar borcunuzu sigorta şirketi öder. İşin aslı ve özü bu. peki detayları. Şimdi bunlara değinelim.

ÖNEMLİ DETAYLAR

48 Ay vade ile kredi çektiniz ve işsiz kaldınız. O halde yan gelip yatıp, 48 ay boyunca sizin kredi borcunuzun ödenmesini beklemiyorsunuz tabi ki de. Çünkü işsizlik sigortası yaptırırken sözleşmenizde en fazla kaç ay ödeneceği yazıyor. Örneğin bir yılda en fazla 6 ay ödenir yada 3 ay ödenir gibi. 4 yıl vade ile çektiyseniz. Yıllık yararlanma süreniz bu olur. Sizde 3 -5 ayda kafanız rahat bir şekilde istediğiniz işi istediğiniz ücrete arayabilirsiniz. Bu önemli detayı bilmenizde fayda var.

İŞSİZLİK SİGORTASININ FAYDALARI

Aslında deminde belirttiğim gibi işsizlik sigortasının size sağlayacağı en önemli faydası rahat iş bulma süreci olacaktır. Aksi takdirde kredi borcumun geldi deyip belkide çok düşük maaşlı ve zor şartlarda işe başlayacaksınız. Ama işsizlik sigortası buna engel olacak. Ayrıca belki de bir kaç ay kafa dinlemenize ve iş yorgunluğunu atmanıza yardımcı olacaktır. Nasıl olsa kredi borcunuz ödeniyor. psikolojikmen daha rahat hissedeceksiniz. Borcunuzun bir bölümünü ödemek için alın teri akıtmayacaksınız. Aslında bu örnekler saymakla bitmez. Lakin biz yazımızın sonuna yaklaştık.

LÜTFEN KREDİNİZE İŞSİZLİK SİGORTASI YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

Değerli okurlarım, sizde kredi çekecekseniz veya kredi çektiyseniz, lütfen cebinizden çıkacak olan bir kaç yüz liraya acımayın. Hayat bu. Elin işinde çalışıyoruz. İşler kötü gittiği zaman her an kapı önüne konulabiliriz. O açıdan geleceğinizi düşünün. Ayrıca kredi çekenler geç kalmış sayılmazlar. Bankalar zaten işsizlik sigortalı kredi verme olayına başladılar. Baktınız işsiz kalacaksınız, o halde bir kaç ay önceden önleminizi alın. Benden söylemesi.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.