5664 Araç Hasar Kaydı Sorgulama İşlemleri

Araç hasar kaydı sorgulama işlemlerinden önce bilmeniz gerekenlerin tamamını sizler için yazıyoruz. Öncelikle; 2.EL OTOMOBİL ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR : Otomobiller artık yaşantımızın bir parçası, eskinin lüks, şimdinin ise zorunlu ihtiyaçlarıdır. Peki bu zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılarken, yani otomobil satın alırken acaba nelere dikkat etmeliyiz? İşte bu yazımda A dan Z ye Özellikle ikinci el otomobil alımlarında dikkat edilmesi gereken bazı altın kurallara değineceğim. Otomobiller konusunda hiç bilgimiz olmasa dahi, ikinci el bir otomobil alırken ilk aklımıza gelen acaba bu araç daha önce hasar almış mı? Boyası veya değişeni var mı? Kilometresi orijinal mi gibi bir takım sorular herkesin aklına gelir. İşte bu doğru sorular bünyesinde arayacağımız doğru cevaplar sayesinde, almak istediğimiz otomobil hakkında doğru bilgiye sahip oluruz.

Peki bu soruların doğru cevaplarını nasıl öğreniriz? Önceliğimiz aracın çeşitli bölgelerinde yazan Şasi ve Motor numaralarının, araca ait ruhsatta yazan ile aynı olup olmadığını teyit etmektir. Daha sonra ise hasar geçmişi hakkında bilgi edinmek olmalıdır. Bu sayede aklımızdaki diğer soruların cevapları da şekillenmiş olur.

1.Adım TRAMER VE ŞASİ NO İLE ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA : Hasar sorgu çeşitli kanallar vasıtasıyla tüm sigorta şirketlerinin bağlı olduğu ortak bir veri tabanı üzerinden gerçekleştirilir. Buna TRAMER kaydı da denir. Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Bu sistem tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Bu sistem üzerinden sorgulama yaparak herhangi bir araca ait sigorta işlemleri görülebileceği gibi, aracın ağır bir hasarı olup olmadığını kontrol edebilir, kaza bilgilerini de takip edebiliriz. Peki sorgulamayı nasıl yapacağız? İşte cevabı;
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen 5664 numaralı SMS bilgilendirme servisi, bizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Öncelikle şu hususu başta hatırlatmak isterim, şimdi anlatacağım 5664 servisini kullanırken, yapacağımız tüm sorgulamaları aracın Plaka numarası ile değil, aracın Şasi numarası ile yapmamız kesinlikle daha kesin sonuçlara ulaşmamıza yardımcı olacaktır.

Örnek olarak büyük harfler ile HASAR yazıp bir boşluk bırakıp S yazıp bir boşluk bırakıp Şasi numarasını yazıp ( HASAR S VW56HFDGE6KHFOO7 ) 5664 e kısa mesaj attığımızda ilgili aracın varsa sigorta üzerinden yapılmış bir hasar kaydı, anında cebimize mesaj olarak gelecektir. Diyelim ki aracınızda iki adet hasar kaydı çıktı. Bunlardan birincisi 566 tl diğerinin tutarı 7800 tl. ikinci gözüken büyük meblağdaki hasarın değişen parçalarını merak ettik ve öğrenmek istiyoruz. 5664 den bize gelen mesajda öğrenmek istediğimiz hasar bilgisi yanında ERP yazıyorsa, bu hasara ait Eksper raporunun var olduğunu ve değişen parçaları da öğrenebileceğimiz çıkarımında bulunabiliriz. Bunun için ise PARCA yazın boşluk bırakın, S yazın boşluk bırakın Şasi numarasını yazın boşluk bırakın, 5664 den bize gelen mesajda yazan Kaza Tarihini yazın ve 5664 e kısa mesaj atarak değişen parçaları öğrenebilirsiniz. Ayrıca araç detay, poliçe, kaza mağdur, hayat poliçe ve poliçe vade hatırlatma gibi diğer bilgilere de bu sistem sayesinde ulaşmak mümkün.

2.adım ARAÇ KİLOMETRESİNİ NASIL ÖĞRENİRİM ? : Herkesin bildiği gibi hususi otomobiller ilk satıştan tarihinden itibaren üç yıl sonra, daha sonra da her iki yılda bir TÜVTÜRK muayene istasyonunda mekanik ve elektronik kontrollerden geçer. Bu işlem sırasında aracın ruhsat ve o anki km bilgileri de kayıt altına alınır. İşte bu bilgiler doğrultusunda geliştirilen pttavm uygulaması ile, merak ettiğiniz aracın km ve muayene giriş tarihlerini öğrenebilir, almak istediğiniz aracı yakından tanımak için bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ister pttavm uygulaması ile, ister www.pttavm.com sayfası üzerinden giriş yapıp, üyelik oluşturmak ve kredi kartı ile ödeme yaparak istediğiniz aracın plaka veya şasi numarası ile araç km sorgusunu yapmak olacaktır.

3.adım ARABA EKPERTİZ RAPORU SORGULAMA ÖĞRENME NASIL YAPILIYOR ? : Aracımızı beğendik pazarlığımızı yaptık, fiyatta da anlaşma sağladık, şimdi yapılması gereken adım aracımızı detaylı bir ekspertize sokmak yani aracımızı yakından tanımak olmalıdır. Bunun için isim yapmış kurumsal Ekspertiz firmaları tercihiniz olabilir. Yada bulunduğunuz bölgede yoksa bile, bu işi yapan bir çok iş yerinde de bu işlemi halledebilirsiniz. Önemli olan Ekspertizi yapacak olan kişi yada firmanın düzenleyeceği raporun arkasında durması ve raporu size kaşeleyip ıslak imza ile vermesidir. Her firma araçlarda türlü türlü testler uygulasa da, sizin aklınızda kesinleşmesi gereken konu aracın kaporta aksamı, motor performansı, çalışan veya çalışmayan elektrik aksamı ve genel durum değerlendirmesi itibariyle herhangi bir masrafının olup olmayacağı olmalıdır.

Tabi ki bu hususlar araç sahibi ile pazarlık öncesi konuşulup ilk önce onun ağzından öğrenildiği için, alacağınız Ekspertiz Raporu da bunları doğrular hususta olmalıdır. Diyelim ki araçta konuşulanın dışında bir kusur çıktı? İşte o zaman ya pazarlık bozulur ve Ekspertiz raporu ücreti, pazarlık bozucu neden satıcı kaynaklı olduğu için satıcı tarafından ödenir, yada sürpriz olan kusurun maddi değeri, bitmiş pazarlıktan düşülür ve satış işlemi için noterin yolu tutulur. Bir sonraki yazım olan Araç Alım Satımında Yapılan Dolandırıcılık Yöntemleri ile tekrar görüşmek üzere, esen kalın

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.